Alliade

Luka: “Ik zie haar eigenlijk nooit stil staan”

Om kwart voor zeven stap ik in de auto. Ik begin vandaag anderhalf uur vroeger dan normaal, om half acht. Even wennen! Mooi op tijd kom ik aan in Jubbega. Ik ga meelopen met Maaike, verzorgende bij woonzorgcentrum WenWearde van Meriant.

Ik heb een goede uitleg gekregen, maar sta tóch voor de verkeerde deur. Een vriendelijke vrouw ziet me en roept "je moet om het gebouw heen, aan de zijkant zit de ingang!" Als ik binnenkom is de dagstart in volle gang. Iemand wijst me waar ik mijn jas en tas kwijt kan.

Goedemorgen, heeft u lekker geslapen?
Maaike vertelt: "Er zijn op deze afdeling zes bewoners, sommigen komen zelf uit bed en anderen help ik." Direct is het tijd om de eerste bewoner wakker te maken. Ze klopt op een deur en ik hoor de bewoonster zachtjes zeggen dat ze wakker is. Terwijl Maaike de vrouw uit bed helpt, gaat een aantal keer de telefoon die ze bij zich draagt. "Het is vandaag misschien wat hectisch," legt ze uit, "een aantal bewoners is niet helemaal fit. Ze bellen omdat ze wat meer hulp nodig hebben dan normaal."

Handen uit de mouwen
Als alle bewoners op een stoel in de woonkamer zitten en de ontbijtspullen op tafel staan, is het tijd om te eten. Ik vraag een bewoonster wat zij graag op brood wil, maar krijg geen reactie. "Wat boter en dan jam," glimlacht Maaike en vertelt me feilloos wat de andere bewoners lekker vinden. Mijn taak: broodjes smeren.

Multi-tasken
Maaike zie ik deze ochtend eigenlijk nooit stil staan, behalve als ze geconcentreerd bezig is met de medicatie voor bewoners. Of even zit terwijl ze iemand helpt met eten tijdens het ontbijt of de lunch. Naast mensen in en uit bed helpen, bloeddruk meten en medicatie geven draait ze een wasje, overlegt telefonisch met een arts over een bewoner en kijkt op een lijst of ze vandaag boodschappen moet bestellen. Ondertussen loopt er ook nog iemand binnen met een vraag over de aanleunwoningen. Dat is pas multi-tasken, want ondertussen houdt ze iedereen in de gaten.

Onder de indruk
Terwijl Maaike bij een bewoonster op haar kamer is, ruim ik de afwasmachine in met de spullen van de lunch. Dan zit mijn 'dienst' erop. "Leuk dat je er was!" zegt Maaike als we afscheid nemen. Dat vond ik ook. Maar ook erg indrukwekkend. Zo indrukwekkend, besef ik ’s middags op m’n vertrouwde kantoor in Heerenveen, dat ik helemaal m’n selfie ben vergeten.

Luka Linster, communicatieadviseur bij Zorggroep Alliade

© 2022 - Alliade
Website