Alliade

Karin: "In een dienst worden heel wat stappen gezet!"

Het is 5.50 uur en mijn wekker gaat! Bijna anderhalf uur eerder dan normaal. Maar na een douche en een stuk krentenbrood, voel ik me fit en klaar om te gaan. Vandaag ga ik meekijken bij Petterhusterstate in Stiens, een locatie van Talant voor ouderen. Ik heb daar twee jaar geleden een RI&E (risico inventarisatie op gebied van arbeidsomstandigheden) opgesteld. Ieder jaar wordt deze geëvalueerd. Vandaar de vraag of ik een keer mee wil kijken naar de fysieke belasting van medewerkers. Altijd leuk om een kijkje te nemen bij het dagelijks werk op de locaties.

Hartelijke ontvangst
Ik word hartelijk ontvangen en tijdens een kop thee wordt mij uitgelegd wat de volgorde van opstaan hier ongeveer is. De één krijgt eerst een boterham of pap en gaat daarna aankleden, een ander krijgt eerst medicijnen en wil dan nog even lekker bijkomen. Het licht mag nog even uit. De ochtend verloopt meteen al anders omdat er iemand een ongelukje heeft gehad en eerst wil douchen. Geen probleem natuurlijk. De begeleidster past meteen haar schema wat aan.

Veel stappen
Intussen is er een collega gekomen die helpt tot 11 uur met de start van de dag. Ontbijt, douchen, wassen en aankleden. Ik loop nu afwisselend mee met beide begeleidsters. En na twee uren staan en lopen merk ik dat ik moe begin te worden. Ik bedenk dat als je een stappenteller zou dragen je behoorlijk wat stappen zou hebben gezet in een dienst, zelfs op deze redelijk kleine locatie zonder trappen. De bel gaat vanochtend ook vaker dan normaal. Iedere keer moet je er naar toe om open te doen. Best lastig als je net iemand aan het helpen bent. Ik assisteer met douchen en afdrogen en als er een bed wordt afgehaald, bied ik aan om te helpen met opmaken. Heerlijk om ook wat te kunnen doen.

Moe maar voldaan
Voor dat ik het weet is het kwart voor 11 en zit iedereen in de kamer voor een kop thee of koffie. De bel gaat weer en er staan twee scholieren voor de deur die komen voorlezen. Een schoolopdracht. Er worden foto’s gemaakt als bewijs van deelname. Het was een drukke ochtend, na de koffie neem ik afscheid en ga verder met mijn eigen werkzaamheden. Als ik wegloop bedenk ik dat ik deze ochtend best kan delen in de Week van de Zorg en maak nog snel een foto van de locatie.

Karin de Jong, Preventiemedewerker | Talant regio West en Midden II Stiens | Zorggroep Alliade

© 2022 - Alliade
Website