Alliade

Eddie: "Erg leuk om met eigen ogen te zien hoe ‘s avonds en ‘s nachts ook de beste zorg en ondersteuning wordt geboden"

Rond 16.30 uur, wanneer de meeste kantoorwerkers hun werkdag bijna afronden, begin ik vandaag mijn ‘snuffelstage’ bij de Zorgcentrale in Drachten. Yvonne en Gepke zijn de zorgcentralisten die vanavond dienst hebben en me alle ins en outs van hun werk laten zien. En werken moeten ze vanavond, want al gauw beginnen er telefoons, computers en iPads te rinkelen.

Het is bijna etenstijd en dat betekent voor velen ook het moment voor hun medicatie. Op de groepen/afdelingen waar op dat moment maar één medewerker is, wordt de hulp ingeschakeld van de Zorgcentrale voor verplichte dubbelcheck bij de toediening van risicovolle medicatie. Op basis van een foto die via de app binnen komt, wordt alles gecontroleerd en de toediening goed- of afgekeurd.

Vanavond hoeft de arts zich niet te vervelen
Buiten kantoortijd is de Zorgcentrale verantwoordelijk voor de waarneming van de Medische Dienst van Talant en Meriant. Wanneer de telefoon gaat, wordt - als een soort dokterswacht - de situatie uitgevraagd. Volgens protocol wordt ingeschat of de dienstdoende arts langs moet komen. Vanavond hoeft de arts zich niet te vervelen! Een spoedopname, een overlijden, iemand met veel bloed in de ontlasting, twijfel over de toediening van insuline bij een verzwakte bewoner, een incident op een woongroep waarbij een collega gewond is geraakt… de telefoontjes blijven binnenstromen. En vrijwel alle gevallen zijn zorgelijk genoeg om de arts er op af te sturen. Één voordeel: een aantal patiënten bevinden zich in hetzelfde woonzorgcentrum.

Dankzij beeldzorg ontspannen de nacht in
De hele avond door wordt via beeldzorg met een aantal zelfstandig wonende VG-cliënten een praatje gemaakt. Een ogenschijnlijk prietpraatje over hoe de dag is verlopen, leert achteraf dat het een autistische cliënt is die wat uit z’n doen is. Dankzij dit contact gaat hij ontspannen de nacht in.

Helaas kan ik in alle drukte weinig betekenen voor mijn collega’s. Dit is toch echt een vak apart! Later op de avond mag ik nog even beeldbellen met cliënt J. Hij blijkt nieuwsgierig naar mij wanneer Yvonne hem vertelt dat ze een stagiair over de vloer heeft. En zodra ik in beeld kom, heet hij me enthousiast welkom. Hij vertelt me dat hij elke woensdagavond na het sporten even met de Zorgcentrale belt, maar ook dat hij een beroemdheid is! Ik moet maar eens zoeken naar het filmpje op Omrop Fryslân.

De avond vliegt voorbij en om 21.45 uur komen de collega’s van de nachtzorg binnen. Dat betekent dat mijn dienst er op zit. Tijdens de overdracht wordt ik nog bijgepraat over het werken in de nacht. Erg leuk om met eigen ogen te zien hoe - met ICT-toepassingen - ‘s avonds en ‘s nachts ook de beste zorg en ondersteuning wordt geboden!

Eddie Schukking, communicatieadviseur bij Zorggroep Alliade

© 2022 - Alliade
Website