Alliade

Akke: "Wat hebben jullie toch een mooi beroep!"

Vandaag loop ik een dagje met verpleegkundige Lysbeth mee op een woongroep bij Meriant, waar mensen met een vorm van dementie wonen. Best een beetje spannend, want ik wil niet tot last zijn. Als ik binnenkom, klinkt er vrolijke muziek van André Rieu. Een paar mensen zitten zichtbaar te genieten en mee te zingen. Een paar buren van een naastgelegen groep, zijn ook op de muziek afgekomen.

Leven met dementie… Mensen die misschien voorheen aanzien hadden in een goede functie, een partner en kinderen hebben en nu zo heel anders in het leven staan dan voorheen. Die gedachten achter de persoon zijn waardevol, maar ze zijn ook wie ze nu zijn.

Creatief inspelen op de situatie van dat moment
Ik merk dat Lysbeth zich inzet om vooral met het nu bezig te zijn, en deze dag goed en plezierig wil laten verlopen. Ze speelt in op de stemming van de mensen. Iemand die verdrietig is, geeft ze even extra aandacht en biedt afleiding met iets wat aanspreekt. Hierdoor zie je dat de stemming vrij snel weer omslaat en mevrouw weer met plezier meedoet. Met een rustige benadering, respect en inlevingsvermogen speelt ze creatief in op de situatie van dat moment.

Je kunt veel voor ze betekenen
"Waarom heb je niet voor het ziekenhuis gekozen?", vraag ik aan Lysbeth. Ze vertelt dat ze tijdens haar opleiding mbo-V wel stage heeft gelopen in een ziekenhuis, maar had ervaren dat de zorg voor ouderen beter bij haar past. "De contacten met de patiënten in een ziekenhuis zijn kortdurend en de werkzaamheden met name gericht op het verpleegtechnische en de behandeling. In de ouderenzorg krijg je een waardevollere band met de mensen. En ik haal veel voldoening uit het begeleiden, verzorgen en verplegen van de mensen in deze moeilijke, vaak laatste fase van hun leven. Je kunt veel voor ze betekenen."

Gezamenlijk de zaakjes runnen
Ik vind het ook mooi om te zien hoe de mensen hun eigen gang gaan. Ze maken gebruik van hun eigen zit/slaapkamer, lopen langs de andere huiskamers, maar komen op bepaalde momenten zelf weer naar de eigen huiskamer voor een gezamenlijk een kopje thee of koffie of het avondeten. Sommigen helpen mee met tafeldekken of afwassen en het voelt alsof ze gezamenlijk de zaakjes runnen; ieder op z'n eigen wijze.

Warme herinneringen
Ik had niet verwacht dat dit zo'n grote indruk op mij zou hebben. Jaren geleden heb ik zelf, als Z-verpleegkundige en afdelingshoofd (20 jaar) in de uitvoerende zorg gewerkt. Dit bezoekje roept heel veel herinneringen op. Het zijn vooral de hele warme en positieve gevoelens over het mooie beroep, de contacten en de zorg en ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben.

Mooi beroep
Lysbeth en haar collega's en geven mij de indruk dat er respectvol en zorgzaam met de mensen wordt omgegaan. Samen in het team wordt er veel gesproken over wat er nog meer valt te verbeteren om het deze mensen naar hun zin te maken. Bij het afscheid reageer ik vanuit mijn hart: "wat hebben jullie toch een mooi beroep!" Lysbeth en haar collega's beaamden dat volmondig.

Akke Dijkstra,
mobiliteitsadviseur bij Zorggroep Alliade

© 2022 - Alliade
Website