Alliade

Lambertus: "Bij iedereen die ik zag en heb gesproken zag ik zorgzaamheid en betrokkenheid richting de cliënt"

Ietwat onwennig stap ik de eerste dag binnen in de huiselijke woonkamer van Freulesingel 2. Een EMB (ernstig meervoudig beperkt) groep in Beetsterzwaag van Talant. Twee collega’s zijn druk bezig. Ik mag direct aanschuiven aan de ontbijttafel en word voorgesteld aan alle cliënten.

Enthousiast vertellen ze wat ze deze ochtend allemaal al hebben gedaan en wat er nog moet gebeuren. Dit werk lijkt makkelijk, maar het is mij al snel duidelijk; het is absoluut niet voor iedereen weggelegd!

De situatie bepaalt
Tijdens de drukke ochtendspits worden de eerste cliënten opgehaald om naar dagbesteding te gaan. Eindelijk kan ik ook iets doen. Ik mag cliënten ophalen en wegbrengen. Dit kan ik én ik voel me weer een beetje nuttig tussen alle collega’s die precies weten wat ze doen. Ook op de dagbesteding valt me de huiselijkheid en gastvrijheid op. Zodra iedereen er is, vraag ik me af welke activiteiten ze hier samen met de cliënten doen. Dit blijkt elke dag weer anders te zijn. Ze spelen vooral in op de situatie van het moment. Vandaag was het eindelijk weer eens een normale Nederlandse zomerse dag met een aangename buitentemperatuur. Hét moment voor een heerlijke wandeling.

Thuisvoelen
Tijdens de wandeling over het terrein laten mijn collega’s me ook graag de resultaten zien van de verbouwing/vernieuwing. Ik krijg uitleg dat elke dagbestedingsruimte een eigen thema heeft. Hierdoor wordt mij duidelijk dat behalve goede medewerkers, het ook heel belangrijk is om te kijken wat belangrijk is voor de cliënt en wat deze nodig heeft om zich thuis te voelen.

Juiste collega’s op de juiste plaats
Het is fijn om te zien dat hier de juiste collega’s rondlopen. Want echt waar; bij iedereen die ik zag en heb gesproken zag ik zorgzaamheid en betrokkenheid richting de cliënt. Ook bij de vakantiemedewerkers, vaak voorheen stagiaires, valt me dit op. Maar, eerlijk is eerlijk, hoe mooi ik het ook vind om te zien hoe mijn collega’s dit werk goed doen, diep in mijn hart ben ik ook wel blij dat we de cliënten aan het einde van de dagbestedingsdag weer naar hun huis kunnen brengen. Natuurlijk vond ik het leuk om mee te gaan naar de snoezelkamer, heb ik me verbaasd dat er een bank bestaat die meebeweegt met wat er op tv wordt getoond en vind ik het mooi dat er een zwembad is waar cliënten tot rust komen en bezig zijn. Maar de passie die ik bij mijn collega’s zie, deze ontbreekt bij mij...

Ben jij geschikt?
Ik vind het prachtig dat mijn collega’s in de zorg bij alles wat ze doen, kijken naar wat de cliënt nodig heeft. Deze ervaring helpt mij vooral om me enthousiast in te zetten om nieuwe collega’s te zoeken voor dit bijzondere werk. Wil jij ontdekken of jij geschikt bent voor het werken in de zorg? Loop dan ook een keertje mee en ontdek wat mijn collega’s in de directe zorg elke dag weer doen om een thuis te creëren voor onze cliënten.

Lambertus Sikkes
Adviseur Werving&Selectie l HR Services l Zorggroep Alliade

© 2021 - Alliade
Website