Alliade

Saskia: "Ik was meteen verliefd"

Een paar jaar geleden ben ik bij de pottenbakkerij De Diggel van Talant geweest. Bij binnenkomst zag ik daar een prachtige gekleurde buste staan, waar ik meteen verliefd op werd. Ik heb deze toen ook gekocht. ‘Zij’ staat nog steeds te pronken bij ons in de kamer. Wat mij toen opviel bij De Diggel was dat er zulke mooie dingen gemaakt werden door cliënten van Talant en ik zou wel eens willen meedraaien op zo’n dagbesteding.

Eerste keer
Dinsdag 9 oktober was het dan zover dat ik een dag mee ging draaien op de dagbesteding van de pottenbakkerij De Diggel van Talant in Heerenveen. Het werd die dag prachtig mooi weer en vanuit Langweer om 7.15 uur op de fiets om de 19 km te fietsen. Voor de eerste keer echt meedraaien op een afdeling in de zorg. Ik ben zelf namelijk nooit werkzaam geweest met cliënten in de zorg. Dertig jaar bij een energiebedrijf en de laatste 8 jaar bij Zorggroep Alliade met vele administratieve projecten. Ik werk 1 dag op het secretariaat Concernstaf en 2,5 dag bij HR Services/Werving en Selectie.

Prachtige kunstwerken
Vanaf 8.15 uur kwamen de begeleiders binnen op de dagbesteding. Margreet en Jetske zijn vaste begeleiders van deze dagbesteding en beginnen deze ochtend met het lezen van de cliëntverslagen in Cura. Zo kunnen ze zien of er nog dingen zijn gebeurd bij de cliënten waar ze rekening mee kunnen houden deze dag. Ik loop even wat rond om het gebouw te verkennen en ondertussen kan ik eens even zien wat voor prachtige kunstwerken de cliënten maken. Tussen half negen en negen uur komen de cliënten binnen. De één komt zelfstandig op de fiets of brommer en de anderen worden gebracht met de taxibusjes. In totaal zijn er deze dag 14 cliënten. Ik stel mij even voor aan iedereen die binnenkomt en maak een praatje met ze. Ze vinden het wel gezellig dat ik er ben. De cliënten weten wat ze deze dag gaan doen. De ene groep gaat met Margreet werken op de keramiek afdeling. Vazen, kopjes en borden worden prachtig versierd met mooie tekeningen en worden vervolgens afgebakken in de oven. De andere groep gaat met Jetske werken aan de mozaïekschilderijen. Vele gekleurde tegeltjes worden in kleine stukjes geslagen met de hamer of klein geknipt met een kniptang. Een secuur werkje waarbij de prachtigste kunstwerken worden gemaakt. Over het algemeen werken alle cliënten vrij zelfstandig.

Exposeren
Jetske vertelt dat De Diggel vanaf 22 november twee weken lang gaat exposeren in de dependance van museum Belvédère in de Heerenveense School in het centrum van Heerenveen. Ze is met alle cliënten hard bezig om alles voor deze expositie klaar te krijgen. Verder werken ze vaak vanuit orders die bij hun binnenkomen. Ze hebben nu een prachtige order gekregen om allemaal Hollandse huisjes te maken. De dag ervoor hebben ze vanuit klei allemaal huisjes gesneden en deze moeten nu in elkaar gezet worden. Ik word ook aan het werk gezet en ga kleihuisjes in elkaar zetten. Deze worden later afgebakken in de oven.

Voor de expositie zijn al verschillende mozaïekschilderijen door de cliënten gemaakt en deze moeten nog gevoegd worden. Deze schilderijen worden in meerdere kleuren gevoegd. Hiervoor moeten de schilderijen eerst afgeplakt worden met tape, zodat de diverse kleuren voegsel niet door elkaar heen lopen. Ik plak de schilderijen af en daarna kan er gevoegd worden. Dit is nog een tijdrovend werkje, maar het eindresultaat gaat prachtig worden.  Jetske vertelt dat een vrijwilliger altijd dit soort van werkzaamheden doet. Dat scheelt de begeleiders een hoop werk en zij kunnen zich weer richten op andere werkzaamheden met de groep. Een extra helpende hand is altijd welkom.

Samen sporten
Na een koffiepauze en vervolgens weer even doorwerken tot 12 uur gaan we vervolgens samen lunchen. Iedereen heeft zijn/haar eigen eten mee. Na de lunchpauze gaat er een grote groep naar de sportschool. De sportschool is gevestigd naast De Diggel. Eenmaal per week gaat de groep 1 uur sporten onder begeleiding van een trainer. Een goed initiatief en iedereen is enthousiast. Ik mag ook meedoen.

Na het sporten weer terug naar de Diggel en de laatste werkzaamheden afmaken, want om 3 uur zijn de taxibusjes er alweer om de iedereen terug te brengen naar huis. Bij De Diggel is ook een gedeelte van het pand ingericht als winkel. Hier is iedereen van harte welkom. Er kan ook op bestelling iets voor je gemaakt worden, zoals een geboortesetje, kopjes, vazen etc.

Loop eens binnen bij De Diggel, ’t Hege Stik 5 te Heerenveen. Openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.30 – 15.30 uur. Natuurlijk ben ik niet met lege handen naar huis gegaan en heb wat gekocht in de winkel wat nu prachtig in de keuken staat. Iedereen heel hartelijk bedankt dat ik mocht meedraaien bij deze dagbesteding en dat ik achter de schermen mocht zien.
 

Saskia Jaspers

© 2022 - Alliade
Website