Alliade

Mieke: "Gezelligheid kent geen tijd!"

​Vandaag loop ik met Alette mee op TingaState, Tinga State is een kleinschalige ouderenzorg locatie, een prachtige boerderij midden in de wijk Tinga in Sneek. Het stormt en regent buiten, in de boerderij is het warm en huiselijk.

​Als ik binnenkom zit "mijn" groep bewoners gezellig aan tafel koffie te drinken. Er wordt een praatje gemaakt en aanwezige familie drinkt en praat gezellig mee. We verliezen de tijd uit het oog en als de bewoners afruimen is het alweer 11 uur. Snel wassen de dames af, want we gaan een spelletje doen. Gezellig! 

Vertrouwd en veilig​
Het favoriete onderdeel van iedereen zijn de liedjesvragen. Bekende oude liedjes worden door iedereen luidkeels meegezongen. Zelfs een bewoonster die nauwelijks iets lijkt mee te krijgen, pikt de liedjes op en zingt ze mee. Heerlijk. Een bewoner doet niet mee, hij wil lopen en zijn vrouw loopt met hem mee. Met de rollator, binnen in de boerderij. Hij kan zich niet oriënteren en loopt zich vast in alle hoekjes en gaatjes van de oude boerderij. Zijn vrouw begeleidt hem met engelengeduld. Geweldig. Het echtpaar gaat gewoon hun eigen gang in alle drukte, zij voelen zich thuis. Vertrouwd en veilig. 

Eten en uitbuiken
Het eten is klaar, de kok brengt het binnen. We eten snert! Iedereen is enthousiast, zelf gekookte snert. Lekker. Ook de aanwezige familie schuift gewoon aan. De borden worden helemaal leeg gegeten. Nog vla met slagroom toe en iedereen (nadat de afwas gedaan is) gaat even "uitbuiken".

Het gaat zoals thuis en voelt zoals thuis
Ik vertrek weer. Zwaar onder de indruk van zoveel huiselijkheid. Tinga is een echt "thuis" voor de bewoners, maar ook voor de familie. Het gaat zoals thuis en voelt zoals thuis. Gezellig wonen met elkaar daar in Tinga. Ik kom graag nog eens terug! ​

In de rubriek 'Pak aan!' lees je in een persoonlijke blog de ervaringen van een kantoormedewerker die een dagdeel meeloopt op de werkvloer. Deze keer Mieke Draijer, directeur Medische Zaken. Ze liep mee op Tinga State in Sneek, één van de Friese Staten.

© 2022 - Alliade
Website