Alliade

Cyril: "Bij wat soms uitzichtloos lijkt, blijkt toch groei en ontwikkeling mogelijk"

Ik mocht een dag meelopen met Dukkie bij haar werk als senior begeleider bij Ondersteuning aan Huis van WIL in Sneek. Bij aankomst deed Dukkie mij direct de belofte dat we een afwisselende dag tegemoet zouden gaan. Het bleek al snel dat dit geen loze belofte was.

Ik heb uiteenlopende cliënten van WIL mogen ontmoeten. Een dag van grote verscheidenheid in wat ik zag én wat ik mocht ervaren. Het gaf me een trots gevoel wat we kunnen betekenen in een wijk. Bijzonder vond ik de rust die Dukkie uitstraalt. Ze liet elke cliënt rustig vertellen hoe het gegaan was en vroeg door waar nodig. Dukkie had het mij makkelijk kunnen maken door alleen te kiezen voor succesverhalen en cliënten die alles op de rit hebben gekregen. Maar de praktijk is anders en het was goed dat ze mij dat liet zien; de diversiteit en uitdagingen bij het bieden van ondersteuning aan huis.

Volop variatie
Interessant om te horen wat Ruud allemaal heeft meegemaakt, hoe het lukte om een eigen huisje te krijgen en een baan. Verwondering voor hoe de leefomgeving van Betty er uit zag en de wijze waarop ze de verzameldrift van haar man binnen de perken probeert te houden. De kachel stond vol aan zodat toen ik aankwam de temperatuur bij binnenkomst 27 graden aangaf.

Grote indruk
Het meeste indruk maakte ons bezoek aan een jonge moeder met twee hele jonge kindjes van 18 maanden en 7 weken. Zij moest samen met haar vriend en schoonmoeder in een veel te klein appartementje zien rond te komen met erg weinig middelen. Van privacy was geen sprake. De situatie vond ik schrijnend om te zien. De kinderen hadden maar weinig ruimte om te kunnen bewegen. Ondanks dit sprak de veerkracht van de moeder mij aan en de wijze waarop Dukkie lichtpuntjes aangreep om de moeder te motiveren. Dit leidde tot een zichtbaar gevoel van trots bij de moeder. Ze was voor zichzelf op gekomen en dat was een flinke winst. Dit bezoek greep mij aan, omdat hiermee goed duidelijk was, dat wat soms uitzichtloos lijkt, toch voldoende aanknopingspunten heeft om op zoek te gaan naar ontwikkeling en groei. Hoe klein dat soms ook mag zijn voor ons…

Uiteraard heb ik andere namen gekozen voor de cliënten die ik heb bezocht.

In de rubriek 'Pak aan!' lees je in een persoonlijke blog de ervaringen van een kantoormedewerker die een dagdeel meeloopt op de werkvloer. Deze keer Cyril van Zuidam, directeur van WIL, Baanplus en Support & Co.

© 2022 - Alliade
Website