Alliade

Grietje: "Een mooie ervaring "

Om 5.00 uur gaat mijn wekker. Vroeg opstaan doe ik vaker, maar nu wel met een andere reden. Het is de Week van Zorg en Welzijn en daarom loop ik een ochtend mee met Martina Cordes, zorgcoördinator in WilgenStede Wolvega.

Met Martina heb ik afgesproken dat ik vanaf de start van de dagdienst om 7.15 uur aanwezig ben. De verzorgende, verpleegkundigen en zorgcoördinatoren inschattende denk ik die beginnen vast iets eerder dan de dagdienst begint. En ja die aanname klopt, als ik iets na 7.00 uur binnen loop is iedereen al aanwezig. Martina geeft aan: ‘Wij beginnen altijd iets eerder…’

Extra nachtdienst
De ochtend begint met de overdracht. De nachtdienst vertelt over haar positieve ervaring met de extra nachtdienst die sinds kort in Wolvega wordt ingezet. In WilgenStede werken de verzorgenden en verpleegkundigen alleen in de nachtdienst. De extra nachtdienst is flexibel inzetbaar tussen WilgenStede, LindeStede en BerkenStede. Gezien de toenemende complexiteit van zorg een waardevolle aanvulling. Daarnaast is het een fijne onderbreking dat een collega even bij je op locatie komt kijken, vertelt de nachtdienst tijdens de overdracht. Deze extra dienst zetten we in vanuit de kwaliteitsgelden. Het is goed om te ervaren dat het extra geld wordt ingezet voor de bewoners en de medewerkers.

(H)erken wie ik ben duidelijk voelbaar
Na de overdracht lezen de zorgmedewerkers het elektronische dossier. De rapportage begint met ik… Dit is nieuw voor mij. Ik denk: ‘Wat een bijzondere rapportage?’ Het is alsof iemand over zichzelf rapporteert. En ja, dat klopt ook want de rapportage begint met wat de bewoner zelf aangeeft. Vervolgens zie ik dat overal terug in het dossier. (H)erken wie ik ben is duidelijk zichtbaar en voelbaar aanwezig. En niet alleen in het dossier maar in alles wat de medewerkers doen. Martina en haar collega’s houden bij alles rekening met wat de bewoner wil en kan. Martina kent de bewoners goed en de bewoners kennen haar. Dat vertrouwde gevoel wordt gewaardeerd. Het appartement is duidelijk ‘het thuis voor de bewoners’. Medewerkers kloppen aan en vragen ‘Wat wilt u doen vandaag?’ en ‘Hoe wilt u het doen?’.

Onder de indruk
In het restaurant drinken de bewoners koffie en zingen liedjes. De bewoners genieten duidelijk en er wordt veel gelachen. Ondertussen gaat één van de bewoners met een verzorgende in opleiding naar de kapper in het dorp. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, ik heb zoveel mooie dingen gezien. Mooi om te zien wat we kunnen doen voor mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Dan is het toch fijn dat er mensen zijn die zich met zoveel warmte en geduld inzetten voor de bewoners. Ik ben ook onder de indruk van de vele vrijwilligers. Vrijwilligers die helpen bij het koffiedrinken, het zingen, een klusjesman die dagelijks komt om allerlei klusjes in WilgenStede te doen.

Eigen regie
Als mensen zich zo inzetten voor anderen zijn goede randvoorwaarden van groot belang. Martina en ik bespreken ook de dingen waar zij tegen aanloopt in het werk. Een van die dingen is dat er weinig computers zijn en dat het fijn zou zijn om laptops op karretjes te hebben. Martina gaat dit punt samen met Ina het clusterhoofd en de collega’s oppakken. EIGEN regie is niet alleen voor de bewoners belangrijk, maar ook juist voor medewerkers.

Grietje van Buiten
Directeur Meriant

© 2022 - Alliade
Website