Alliade

'Ik vind het echt een eer om mensen te helpen'

Tot 2016 werkte Floris Kramer in een kledingzaak in Dokkum. Steeds vaker merkte hij dat zijn toenmalige baan hem geen voldoening meer gaf. Ook de mensen die dichtbij Floris stonden, zagen zijn vaardigheden en passie liever ergens anders. Namelijk in de zorg. Dit hoorde hij steeds vaker en via zijn oude oppas werd uiteindelijk een snuffelstage bij Talant geregeld. Het was inderdaad een perfecte match en inmiddels werkt Floris vijf jaar met veel plezier bij Alliade.

Werken bij Alliade en terug de schoolbanken in

De snuffelstage gaf Floris het gevoel dat hij een bijdrage leverde aan de maatschappij. “Ik vind het echt een eer om mensen te helpen. Daar haal ik mijn geluk uit.” Om aan de slag te kunnen bij Alliade, moest Floris terug naar de schoolbanken. Hij had namelijk helemaal geen zorgachtergrond. “In 2016 ben ik begonnen met de opleiding Maatschappelijke zorg op de Friese Poort in Leeuwarden. Dit is een tweejarig werken leren traject, maar ik heb er anderhalf jaar over gedaan. Dat is me gelukt mede dankzij mijn fantastische vrouw en mijn stagebegeleider waar ik veel aan heb gehad.”

'Je beleeft samen goede en slechte tijden en zo bouw je een belangrijke band op.'

De Wissel

Vanaf zijn snuffelstage is Floris bij De Wissel in Beetsterzwaag aan het werk. Dit is een prachtige locatie naast het Beetsterzwaagse bos. “We bieden zorg en ondersteuning aan cliënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en met intensieve ondersteuningsvragen.” Floris begint zijn dag met de opstartdienst. “Ik wek de cliënten en help ze om zich klaar te maken voor de dag. Vaak is even verbaal ondersteunen bij de algemene hygiëne voldoende. Daarna deel ik de medicatie uit en maak ik het ontbijt klaar. Zodra de cliënten naar hun werk zijn, ga ik door naar de fietsenmakerij voor de dagbesteding. Hier begeleid ik cliënten. We plakken banden, maar demonteren ook bijvoorbeeld afgedankte computers. Het oud ijzer brengen we weg en hier verdienen we ook wat centen mee. Dit is heel leuk voor de cliënten.”

Samen doen wat wél kan

Saamhorigheid vindt Floris belangrijk en dat vindt hij terug bij Alliade. “Ik overleg veel met mijn collega’s en we zorgen echt voor elkaar. De cliënt staat bij ons allemaal centraal in ons werk en we doen wat het beste is voor de voor de cliënt. We focussen ons niet op wat de cliënt niet kan, maar op wat wel mogelijk is. Bij één van de cliënten is het doel dat hij zelfstandig een rondje over het terrein kan lopen. Als deze cliënt angsten heeft, beginnen we door samen even te lopen. Wanneer dit goed gaat, zetten we de volgende stap totdat de cliënt uiteindelijk zelfstandig kan wandelen.”

Vertrouwenspersoon voor cliënten

In Floris zijn werk draait het om nabij zijn. “Je bent er onvoorwaardelijk voor de cliënten. Je beleeft samen goede en slechte tijden en zo bouw je een belangrijke band op. Je wordt een vertrouwenspersoon waar de cliënten alles aan kunnen vertellen. Het mooiste vind ik wanneer een cliënt eerst bij je komt om te praten in plaats van op voorhand ongewenst gedrag te laten zien. Daar doe je het voor.” Belangrijk in Floris zijn werk is ook verantwoordelijkheid. “Niet alleen als medewerker moet je verantwoordelijk zijn, het is ook fijn om te zien hoe cliënten reageren wanneer zij zelf een stukje verantwoordelijkheid krijgen. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken. Ik geef cliënten vaak de verantwoordelijkheid om zelf hun bord op te ruimen na het eten of na het douchen zelf de was naar de wasruimte te brengen. Het is heel mooi om te zien wat voor ontwikkeling iemand dan doormaakt.”

Toekomst bij Alliade

“Je weet natuurlijk nooit wat de toekomst je gaat brengen, maar ik zit voorlopig heel goed op mijn plek. Ik ben ontzettend blij dat ik het vertrouwen van Alliade heb gekregen. Ik hoop mij in de toekomst verder te ontwikkelen bij deze mooie organisatie.”

Wil jij net als Floris ook bij Zorggroep Alliade werken? Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe collega's!

© 2022 - Alliade
Website
scrollen